OTEL EKİPMANLARI AKSESUARLARI

OTEL EKİPMANLARI AKSESUARLARI
OTEL EKİPMANLARI AKSESUARLARI

3 Şubat 2013 Pazar

TÜRKİYE PETROLLERİ - BARBAROS HAYRETTİN PAŞA SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ


TÜRKİYE PETROLLERİ SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ
TÜRKİYE PETROLLERİ SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ


TÜRKİYE PETROLLERİ - BARBAROS HAYRETTİN PAŞA SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ

Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) 130 milyon dolara satın aldığı sismik araştırma gemisine Barbaros Hayrettin Paşa adı verildi. 84 metre uzunluğunda olan ve helikopter pisti bulunan gemi, iki ve üç boyutlu sismik veri toplayabilecek.

Karaların ardından denizlerde petrol aramacılığına hız veren TPAO, yaklaşık 7 aydır satın almak için görüşmelerini sürdürdüğü sismik araştırma (deniz tabanın ve altının incelenmesi)gemisinde mutlu sona ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın alındığını açıkladığı gemiye, daha önceden duyurulduğu üzere Ünlü Türk Denizcisi ''Barbaros Hayrettin Paşa''nın ismi verildi.

Norveçli Polarcus firmasından 130 milyon dolara satın alınan, yaklaşık 84 metre uzunluğunda olan ve Skorsky helikopter iniş pisti bulunan gemi, iki ve üç boyutlu sismik veri toplamayabilecek. Yön ve pozisyon tayinini uydu haberleşmesi ile otomatik olarak yapabilen 2011 yapımı ''Barbaros Hayrettin Paşa'', her biri 6 bin 300 metre uzunlukta 8 jeofon kablosu çekerek kayıt yapabilirken, daha uzun kablo boyuna ihtiyaç olması halinde ise 6 adet 8 bin 400 metrelik veya 4 adet 12 bin metrelik kablo çekme kabiliyetine sahip.

Rengini Türk Bayrağı'ndan alacak
Norveçli Polarcus firmasının kurumsal rengi olan yeşil renkteki gemi, gümrük ve liman kayıt işlemlerinin ardından Türk Bayrağı'nın renkleri kırmızı-beyaza boyanacak.
Bugün Çanakkale Boğazı'ndan geçmesi planlanan ve akşam saatlerinde İstanbul'a ulaşması planlanan ''Barbaros Hayrettin Paşa'', sismik araştırma alanında önemli bir boşluğu dolduracak.
İleri ki günlerde Beşiktaş İskelesi'ndeki Barbaros Türbesi önünde düzenlenmesi planlanan bir törenle kamuoyuna tanıtılacak gemi, önce Karadeniz'de ardından da Akdeniz'de çalışmalara katılacak.

''Sismik 1''den, ''Piri Reis''e
1974 yılında Ege Denizi'ndeki petrol arama çalışmalarını yürüten yabancı bandıralı bir geminin, İzmir Körfezi açıklarında uluslararası baskılar üzerine çalışmaları yarıda bırakmasıyla ortaya çıkan yerli bir araştırma gemisine sahip olma fikriyle, arama kurtarma ve mayın taramada kullanılan ''Hora'' gemisine Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra araştırma ekipmanları monte edildi.
''Sismik 1'' adı verilen araştırma gemisi, yıllarca MTA bünyesinde Ege, Marmara ve Karadeniz'de yüzlerce önemli bilimsel araştırma yürüttü. Geçtiğimiz yıllarda İTÜ Denizcilik Fakültesi'ne bağışlanmasının ''Sismik 1'', yerini Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü bünyesinde çalışmalar yürüten ''K. Piri Reis''e bıraktı.

Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama girişimlerine tekrar başladığı dönemde, Akdeniz'de stratejik çalışmalar imza atan ''K. Piri Reis'', önemli bir misyonu yerine getirmişti.
Kaynak: AA


POLARCUS SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ
POLARCUS SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ

TÜRKİYE PETROLLERİ LOGO - TPAO LOGO