Van gölünde ki suyun değerlendirileceği haberini okudum geçenlerde. İnşallah bu Van Gölünden 5,5 milyar kilowatt saat enerji haberi gerçekleşir ve arkasında durulur.
Fırat
Önceki gün yaşanan 5.6’lık depremin 7.2 büyüklüğündeki depremden farklılıklar göstermesi ve uzmanlar tarafından artçı bir deprem olmadığı ve yeri henüz belirlenemeyen bir başka hayalet fayda meydana geldiğini söylemesi kafaları karıştırdı. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Dr. Tuna, "Tarihsel verilere bakılacak olursa Van Gölü etrafında büyük depremlerin sıkça olduğu görülecektir. Bu depremler ile gölün seviye yükselmeleri arasında fiziksel bir bağın olduğu henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değildir. Ancak gölün yüksek seviyelerde seyretmesi sonrasında büyük çöküntüler meydana gelerek, Tatvan ve Erciş kıyılarını oluşturduğu bilinmektedir." dedi.
Van Gölünde yaşanan 7.2 büyüklüğündeki deprem sonrası bazı çöküntülerin olmasının muhtemel olduğunu ifade eden Tuna, "Göl ve çevresinde depremden sonra oluşan obruklarda bu çökmelerin bir sonucudur. Uzun yıllardır yüksek seviyelerde seyreden Van Gölü tabanında kabuk kalınlığı artmakta ve kabuk üstündeki suyun statik basıncının artmasıyla ile birlikte göl tabanında aşırı yükleme sonucunda çöküntüler hatta depremler meydana gelmektedir." açıklamasını yaptı.
Van Gölü’nün en yüksek düzeyine 1877 yılında ulaştığını belirten Tuna, "1871'den 1900'e kadar altı büyük deprem meydana geldiği bilinmektedir. Van’ın ilk deprem raporunun Serasker Ali Saib tarafından 1891 yılında Padişaha hitaben yazıldığı kaynaklar tarafından bildirilmektedir. Tüm bunlar birlikte düşünüldüğünde depremselliği oldukça fazla olan Van Gölü'nde yüksek su seviyeleri bölge için farklı bir tehlike unsuru olarak ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak Van Gölü kıyısında 1630 m kotunda bir su alma yapısı inşa ederek Van Gölü su seviyesini kademeli olarak düşürmek ve alınan bu suyun Bitlis çayına aktarılmasıyla da güvenilir bir elektrik enerjisi elde etmek mümkün olacaktır." tespitinde bulundu.
Gölden alınacak suyun değerlendirildiğinde ise yaklaşık 700 megawatt güç ve 5,5 milyar kilowatsaat enerjiye dönüşerek bölgeye hizmet edeceğini belirten Tuna, "Seviyenin düşürülmesiyle göl tabanı üzerindeki yük yaklaşık 75 milyar ton azaltılmış olacaktır. Seviyenin azalmasının ardından açığa çıkacak atıl alanlar, Güneş Enerjisi tarlaları kurularak değerlendirilmelidir. Van’ın Güneş radyasyon değerlerinin çok uygun olduğu EİE tarafından açıklanmıştır(GEPA). Ayrıca ortaya çıkacak bu atıl alanlar ile rekreasyon bölgeleri yapılarak ve yeni tarım alanları açılarak Van ekonomisi ve dolayısıyla ülkemizin istifadesine sunmak mümkün olacaktır." dedi.
Cihan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder