OTEL EKİPMANLARI AKSESUARLARI

OTEL EKİPMANLARI AKSESUARLARI
OTEL EKİPMANLARI AKSESUARLARI

15 Mayıs 2011 Pazar

TÜRKİYE'NİN SİBER ORDUSU NASIL KURULACAK

Türkiye'nin siber ordusu nasıl kurulacak? Hükümet olarak Türkiye'nin yazılım departmanı ne alemde? Türkiye'nin yazılıma akan her yıl milyarlarca dolarının nasıl önüne geçebiliriz?


Bu konuları düşündüm kendimce. Çözüm ve çare bulmaya çalıştım. Birden aklıma bir zamanlar çalıştığım ARAS KARGO geldi. Oradaki işleyiş şeklini düşününce Türkiye'nin siber ordusunu finanse etmek aslında hiçde sanıldığı kadar zor değil. Çok rahat bir şekilde Türkiye kendi siber ordusunu finanse edebilir. Hemde bu alanda dünyada bileğini bükebilecek güç çıkmaz.


Nasıl mı?
Az öncede söylediğim gibi ARAS KARGO nun işleyiş şeklinde havada uçuşan milyon dolarların hattı hesabı yok.


Aras Kargo'nun çalıştığım yıllarda 890 a yakın (fazlada olabilir) Türkiye genelinde şubesi vardı. Her şubede Şube müdürü ve Müşteri temsilcilerinide hesaba katarsak 3 bilgisayar var (en az). Her bir bilgisayarın işletim sistemi için ödenen para en az 100 dolar. (Malesef ev kullanıcıları gibi ticari kullanıcılar Home edition sürümünü kullanamıyor. Business sürümü zaruri. Onunda normal fiyatı çok büyük bi şirket değilse 500 dolarlarda geziyor.). Aras kargonun (5 yılda bir işletim sistemi değiştirme zorunluluğu olduğunu hesaba katarsak) 5 yılda Microsoft a ödediği lisans ücreti minimum 890 bin dolar + K.D.V. Birde bunun office yazılımı tarafı var. Onuda hesaba katarsak 5 yıılık aras kargonun microsofta office yazılımı için ödediği ücret (Office yazılımında da küçük işletmelerin ödediği ücret bilgisayar başı 600 küsür dolar ) minimum 890 bin dolar + K.D.V. Kabaca hesaplamak gerekirse 5 yılda Aras Kargo Microsofta 1,780,000 dolar + K.D.V para ödüyor.


Gelelim diğer hesaba 8 kişilik aylık 4000 dolardan Türkiye'nin en iyi yazılımcılarını toplayıp bir ekip oluştursanız yıllık 384,000 dolar eder. 5 yıllık 1,920,000 dolar eder k.d.v. siz.


Eğer Türkiye siber ordusunu kendi işletim sistemi (PARDUS)'u daha da geliştirmeye, kendi ofis işleetim sistemini geliştirmeye yönlendirirse sadece Aras Kargo bu ekipten 8 kişiyi 5 yıl aralıksız finanse edebiliyor. Bunun ev kullanıcıları ve diğer büyük holdingleri de hesaba katılırsa ortaya astronomik rakamlar çıkıyor.


Gelelim bunun siber orduyla olan alakasına. Microsoft, google, facebook, twiter gibi şirketler nasıl istihbarat topluyor. Microsofttaki, Explorerdaki, Office deki bu açıklar neden bi türlü kapanmıyor sanıyorsunuz. Bugün internet üzerindeki tekel tamamen bu 4 büyük şirketin elinde. İstedikleri ülkede istedikleri ayaklanmaları internet üzerinden yapabilirler. İnternet üzerinden istedikleri bilgileri bu açıkları bahane ederek (Vikiliks deki gibi) yayabilirler. İstedikleri bilgileri ajanları arasında erişilemez bir şekilde paylaşabilirler.


Sizce yapamazlarmı? Kısa bir araştırma yapın. İnternet nasıl doğmuş. Kim tarafından icat edilmiş. İlk kullanım amacı neymiş diye. Net bilgilere ulaşmanız hiçde zor olmayacak. Ben bahsedim. İnternetin ilk kullanıldığı yer Amerikan Savunma Bakanlığı (ARPAnet ismiyle) askeri üsler arasındaki iletişimi iki bilgisayarı birbirine bağlayarak gerçekleştiriyor ve daha sonra kendi ağını kurarak interneti sivillerin emrine veriyor. Tabi sivillerin emrine verirkende gerekli altyapıyı kuruyor veöyle teslim ediyor. Yani Google türüyor.


Siz hala sanal ortamda istihbarat toplama işlemlerinin nasıl yapıldığını sanıyorsunuz.  Peki Microsoft'u Bill Gates,  Oracle'ı Ellison, Facebook'u Mark Zuckerberg, Twitter'ı Jack Dorsey, Google'ı sanıldığı gibi  Larry Page ve Sergey Brin mi kurdu. Hala bu safsatalara inanıyormusunuz yoksa. Sadece İnternet tasarımcılarına soruyorum onlar bilir. Türkiye'de bi internet sitesini halk arasından biri çıkıp yapsa o kişiye kaç tane rakip çıkardı sizce? Ünlü zengin işadamları yedirirlermiydi peki facebook gibi bir siteyi yapan kişiye :).

Neyse konuyu dağıtmadan toplamaya çalışim. Bugün dünyanın en iyi casusluk maşası internettir. En iyi casusluk araçları ise, google facebook, twitter, microsoft, office dir. En son bi örnek verim bide bu açıdan düüşünün. Amerika İstemediği ülkelerin veya kişilerin hesaplarını nasıl dondurabiliyor ve kimin, hangi ülkenin ne kadar parası var sizce bunu nasıl biliyor dersiniz?

Türkiye için siber ordu hayati derecede önemli. Ama siber orduyu başkalarının yazdığı C, Visual Basic, Java gibi dillerle kurmaya kalkarsanız, işletim sistemide microsoft olur derseniz kurmanıza gerek yok. Önce kendi işletim sisteminizi, ticari yazılımlarınızı, donanımlarınızı, kodlama dilinizi geliştirinki gerçekten siber ordu olsun. Aksi takdirde onlardan anca HACKER olur. Otururlar masa başına Microsoft un açıklarını aramaya başlarlar ki buna hiçde siber ordu denmez. Düşününki bi bilgisayarda 64000 kapı var. On bilgisayar olsa her kapının başına bi nöbetçi asker dikseniz gene kurtaramazsınız paçayı. :)) İşin şakası bi tarafa İşletim sistemi kadar Elektronik sektörü sayesindede malesef Türkiye çok geri kaldı. Yazılımın tabanının da Elektronik devreler olduğuda unutulmamalı.

Kalın sağlıcakla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder