OTEL EKİPMANLARI AKSESUARLARI

OTEL EKİPMANLARI AKSESUARLARI
OTEL EKİPMANLARI AKSESUARLARI

27 Kasım 2011 Pazar

ADLİ BİLİMCİLER DERNEĞİ

ADLİ BİLİMCİLER DERNEĞİ
Türkiye'de adli bilimciler bir aray gelip bir dernek altında faaliyet göstermeye karar vermişler. Çok da mükemmel bir arar almışlar. Kutlamamak elde değil. Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık. Tabi böyle mükemmel bir düşüncenin karşılıksız kalması zaten beklenemezdi. Öyle bir başarıya imza attılarki artık suçlular kokusundan tanınacak. Okuyun haberi ne demek istediğimi anlarsınız.

Anadolu'da gerçekleşen Adli Bilimciler Kongreleri sayesinde adli bilimcilerin birbirleriyle tanışıp ortak çalışmaya başladığını belirten Prof.Dr. Hancı, "Derneğimiz 2001 yılında kuruldu.

2001 yılından beri adli bilimler alanında çalışan Adli Tıp Uzmanları, Olay Yeri İnceleme ekipleri, Kriminal Laboratuvarlarda çalışan arkadaşlarımız ve üniversitelerde konuyla ilgili adli bilimler alanında çalışan tüm meslektaşlarımızı bir araya getirerek, bilgi alışverişinde bulunmak ve adli bilimlerin tüm alanlarında bir gelişme oluşturmak dolayısıyla kanuna, hukuka, yargılamaya bir destek sağlamak amacındayız" dedi.

Bu amaçla 2002 yılından beri Anadolu'nun değişik illerinde Anadolu Adli Bilimler Kongreleri düzenlediklerini anlatan Hancı, şöyle konuştu: "Burada adli bilimlerin her alanındaki kişiler katılıyorlar, Adli Diş Hekimleri, Adli Tıp Uzmanları, Adli Bilişimciler, Olay Yeri İncelemeler, Kriminal Laboratuvarda Çalışanlar, Adli Hemşireler, tüm alandaki arkadaşlar kongrelerimize katılarak bilgilerini paylaşıyor, böylece bilgi açısından güçlenmiş oluyoruz.

Son yıllarda bu kongreler sayesinde aynı alanda çalıştıkları halde birbirini tanımayan pek çok meslektaşımız ortak çalışır hale geldi. Bilgilerini paylaştılar ve bu paylaşımlarla çok yeni gelişmeler, yeni araştırmalar ve yeni makaleler doğdu. Pek çok alanda geliştiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim."

Türkiye'deki Adli Tıp Merkezlerinin dünyadaki gelişmiş adli tıp merkezleri ile aynı konuma geldiğini belirten Prof.Dr.Hamit Hancı, Türkiye'nin son 10 yılda adli bilimler alanında büyük atılımlar yaptığını açıkladı.
Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. Hancı, Türk Adli Bilimi'nin dünyanın gelişmiş adli bilim merkezleri ile yarışır hale geldiğini söyledi. Bugün Adli Tıp Kurumu'nun gerek Kriminal Polis laboratuvarları, gerek Jandarma Kriminal, gerek üniversitelerin Adli Tıp Ana Bilim dallarının kendilerini inanılmaz geliştirdiğini anlatan Hancı, şunları söyledi: "Dünya standartlarında her türlü olayı çözebilecek alt yapıya, ekipmana ve elemana sahiptirler."

Türkiye Adli Kurumu'nun güçlendiğini belirten Prof. Dr. Hamit Hancı, Adli Tıp Kurumu'nun artık olayları yerelde çözmesi gerektiğini belirtti. Adli Tıp Kurumu'nun bölgesel adli tıp şubelerinde ve grup başkanlıklarını güçlendirmesini öneren Prof. Dr. Hamit Hancı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adli Tıp Kurumu özellikle güçlendi. Bununla beraber biraz daha merkezi yapısından uzaklaşıp periferi bölgesel adli tıp yapılanmalarını güçlendirirse daha yararlı olur düşüncesindeyiz.

Çünkü, en azından basit olaylar için vatandaşlar İstanbul'a gitmemelidir, artık olaylar yerelinde çözülmeli bölgesel adli tıp şubelerinde ve grup başkanlıklarını güçlendirmek gerekiyor. Biliyorsunuz, son zamanlarda cinsel saldırılarda, beden ve ruh sağlığının bozulması ile ilgili sorulan sorularda bir yıl, iki yıl sonra randevu verilmektedir. Halbuki bunlar yerinde adli tıbbın yerel şubelerinde veya üniversitelerin tıp fakültelerinin adli tıp anabilim dallarında çözülürse çok daha hızlı ve çok daha kolay sonuçlara ulaşılabilecek, insanlarda mağdur olmayacaklardır."

ARTIK SUÇLU KOKUSUNDAN BULUNACAK
Adli Bilimler alanlarındaki gelişmelerden bahseden Prof. Dr.Hancı, artık koku köpeklerinin cesedin üzerindeki koku yoluyla şüpheliler arasındaki suçluyu bulabildiğini belirtti. Prof. Dr.Hamit Hancı, adli bilimlerdeki yenilikler hakkında şöyle konuştu:

"Adli bilimciler pek çok alanda gelişti özellikle son yıllarda Antropoloji alanı çok gelişti. Burdur'da yaptığımız kongremizin Genel sekreterlerinden Yar.Doç.Dr. Füsun Yaşar hanımefendi mesela Türkiye'nin ilk dental antropolüdür. Diş hekimi olup üzerine antropoloji doktorası yapmış, pek çok toplu mezarlarda olayları çözdü. Tokiskoloji alanında çok geliştik, pek çok zehir türünü rutin olarak, ayrıntılı olarak analiz edebiliyoruz.

Adli Tıp otopsi laboratuvarları çok gelişti, çok daha uygun ortamlarda otopsi yapabiliyoruz. Her bir otopsi salonuna röntgen cihazları konuldu, çok daha ileri geni tetkikler yapılabilmektedir. Bunun yanında adli böcek bilimi gelişti. Cesetlerin üzerindeki böceklerin analizi ile artık ölüm yerini ve ölüm zamanını saptayabiliyoruz. Adli palinolojinin gelişmesi ile cesedin üzerindeki polenlerden, bitki tozlarından ölüm yeri ve zamanını tespit edebiliyoruz.

Adli veterinerlik alanının gelişmesi ile bomba köpeklerinin yanı sıra ceset köpekleri, narkotik köpekleri ve banknot köpekleri geliştirildi. En son yeni gelişmelerden biri yakın zamanda gündeme gelecek, koku teşhis köpekleri, suçlunun kokusunu alarak, bu köpekler şüpheliler arasındaki suçluyu bulabiliyorlar.Adli bilim artık buna bile muktedirdir. Her alanda inanılmaz gelişmeler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz."

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. Hamit Hancı, adli tıbbın ve adli bilimlerin daha hızlı sonuç verebilmesi için, Adli Tıp Kurumu, Jandarma ve Polis Kriminal Laboratuvarları ile sürekli iş birliği halinde ve bilgi alışverişi halinde olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder